Studiebegeleiding
De studiebegeleiding is gericht op het behouden of terugvinden van plezier in leren. Ook speelt vertrouwen op een goede afloop een grote rol bij het behalen van succes. Grote hoeveelheden lesstof en tegenvallende resultaten kunnen het plezier in leren aardig verpesten. De begeleiding is gericht op het aanreiken van goede studiemethoden, startend bij de basisprincipes voor leren. Tijdens de begeleiding ontdek je welke manier van studeren voor jou werkt. Ook kan er ondersteuning worden geboden bij faalangst. Er wordt gebruik gemaakt van Rationeel Emotieve Therapie (RET) en oplossingsgerichte technieken. Hieronder volgt een overzicht van de mogelijkheden. Studiebegeleiding kan ook worden gecombineerd met andere vormen van begeleiding (zie onder de knoppen).
- Plannen en organiseren: Je leert stapsgewijs een goede studieplanning maken. Een goede planning zorgt voor een betere organisatie van je schoolse taken en brengt rust en overzicht. Leren plannen is een vaardigheid die je beter gaat beheersen naarmate je ouder wordt. In de periode op het voortgezet onderwijs is het handig hierbij wat ondersteuning te krijgen.
- BreinCentraalLeren (BCL): Je leert werken volgens deze methode en maakt hierbij gebruik van zes breinprincipes. Door van deze principes gebruik te maken wordt het leren plezieriger en blijft de lesstof beter onthouden. Lees meer hierover op de website: BCL Instituut. Bij de start krijg je eerst uitleg over hoe je brein werkt en wat je kunt doen om je brein te versterken. Je zult zien dat je makkelijker leert met een slimmere aanpak.
- Mindmappen: Je leert mindmappen, als onderdeel van BCL of los hiervan. De mindmap is een soort tekening die je zelf maakt. Het werkt met sleutelwoorden, sleutelafbeeldingen, kleuren en structuur. Een mindmap kun je gebruiken om een tekst samen te vatten, om dingen beter te onthouden of te leren, om aantekeningen te maken, om structuur aan te brengen in een opdracht of om een probleem te doorzien en op te lossen.
- Faalangstreductie: Wanneer het studeren je moedeloos maakt kan dit je schoolresultaten beïnvloeden. Mogelijk word je gekweld door negatieve gedachten over jezelf, je school of je mogelijkheden. Met behulp van de RET-methode kijken we samen of je gedachten en ideeën wel reëel zijn en of andere gedachten niet meer realistisch en ook meer helpend kunnen zijn.